Wij scoren een 5,0

(27)

Bekijk alle reviews

Tips voor betere dronefoto’s

Fotografie uit een uniek perspectief.

De afgelopen jaren fotografeer ik steeds meer met mijn drone. Dronefotografie geeft je de mogelijkheid om je onderwerp vanuit een origineel perspectief in beeld te brengen. Ik geniet ervan om op deze manier een creatief beeld te maken.

Voor dronefotografie zijn echter wel veel regels en heb je vergunningen nodig. Ik heb om deze reden ook mijn drone brevetten gehaald. Maar met alleen je drone brevet ben je er nog niet. Het is behoorlijk oefenen om goed te kunnen fotograferen met een drone. Daarom hierbij een aantal tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Kies de juiste instellingen

Vergeet niet om de juiste instellingen te kiezen wanneer je gaat fotograferen. Kies een lage ISO-waarde voor optimale beeldkwaliteit. En zie je bewegingsonscherpte? Kies dan voor een kortere sluitertijd? Zorg ook dat je de juiste witbalans instelt voor de best mogelijke kleurweergave.

Tip 2: Kijk goed naar de lichtomstandigheden

De mooiste foto’s maak je tijdens het invallen van de duisternis of vlak voor de zonsopgang. Dit zijn de meest geschikte tijden om foto’s te maken omdat de luchten dan prachtig kleurrijk zijn.

Tip 3: Maak gebruik van een polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter kun je het contrast tussen de lucht en de grond verhogen en de kleuren verbeteren. De filter kan je ook gebruiken als je foto’s maakt van water. In de juiste stand zorgt het polarisatiefilter ervoor dat je door het water heen kijkt en niet de reflectie van de lucht ziet. Een polarisatiefilter geeft mooiere kleurcontrasten en vollere tinten.

Tip 4: Kies de juiste hoogte

De juiste hoogte is natuurlijk van belang bij een dronefoto. Als je bijvoorbeeld een landschap wilt fotograferen, zorg er dan voor dat je laag genoeg vliegt om details te laten zien, maar hoog genoeg om een goed overzicht te krijgen. Gebouwen fotografeer je het mooist recht of schuin van de voorkant. En let op dat het gedeelte van het gebouw dat je fotografeert in het licht valt en niet in de schaduw. 

Tip 5: Gebruik een goede bewerkings-app

Na het maken van de foto’s is het belangrijk om ze na te bewerken. In een bewerkings-app kun je de foto’s bijsnijden, verbeteren en kant-en-klare kleurfilters toevoegen. Je kunt ook experimenteren met verschillende kleuren, contrasten en schaduwen. Ik raad je aan de programma’s Photoshop en Lightroom te gebruiken. Deze programma’s kan je ook gebruiken op je smartphone.

Tip 6: Gebruik een RAW-bestand

Het is belangrijk om de RAW-bestanden te gebruiken bij de nabewerking. Deze bestanden bevatten veel meer details dan standaard JPEG-bestanden. Als je met RAW-bestanden werkt, kun je veel meer details in je foto’s krijgen. Dit is vooral handig als je achteraf de foto’s nog mooier bewerkt.

Tip 7: Pas op voor de vogels!

Een hele simpele tip misschien, maar het is me al meerdere malen overkomen dat vogels hun territorium verdedigen en duikvluchten uitoefenen richting mijn drone. Dit kan gevaarlijk zijn voor de vogel maar natuurlijk ook voor je dure investering.

Tip 8: Vlieg rustig

Beweging is een van de meest voorkomende fouten bij het fotograferen met een drone. Zorg ervoor dat je een stabiele vlucht maakt en rustig blijft checken wanneer je foto’s maakt. Als je je drone tijdens het fotograferen te snel beweegt, zullen je foto’s bewogen zijn.

Tip 9: Daag jezelf uit

Als je eenmaal goed kunt vliegen is het leuk om jezelf extra uit te dagen natuurlijk. Probeer eens te experimenteren met wat je allemaal met je drone kan doen in plaats van alleen maar standaard foto’s te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een panorama-foto? Hiervoor maak je een aantal foto’s terwijl je drone rond draait. In een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop kun je deze beelden naderhand aan elkaar vast zetten tot een breed beeld!

Met behulp van een drone kan je hele mooie, unieke beelden maken. Geef jezelf de tijd om rustig te oefenen. Je zult merken dat je er vanzelf handiger in wordt. Succes!


Meer weten over dronefotografie?

Joshua Rood

Fotograaf