Wij scoren een 5,0

(27)

Bekijk alle reviews

Hoe ga je leuk op de foto?

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Het kan soms ongemakkelijk voelen om op de foto te gaan. Misschien voelt het wel alsof je acteert of ben je bang dat je er net niet lekker op staat. Deze angst is nergens voor nodig.

In de afgelopen jaren heb ik heel veel mensen voor mijn camera gehad. In die tijd heb ik een aantal tips verzameld waarmee jij rustig en vol zelfvertrouwen voor de camera kunt staan. Ben je er klaar voor? 😉

Tip 1: Gebruik je lichaamstaal.

Je lichaamstaal is je eerste verdedigingslinie. Kijk recht in de camera, houd je hoofd rechtop, houd je schouders losjes omlaag en naar achteren en zorg dat je gezicht een neutrale, vriendelijke uitdrukking heeft. Vraag jezelf af: in welke houding voel ik mij zelfverzekerd?

Als je je onzeker voelt, kun je ook kleine, ontspannen bewegingen maken. Denk hierbij aan bewegingen als je haar uit je gezicht strijken of je handen in je zakken steken. Als je je handen in je zak steekt, zorg er dan voor dat óf je vingers óf je duimen nog uit je zak steken. Anders lijkt het alsof je geen handen hebt ;).

Dynamisch bewegen is vaak beter dan statisch afwachten. Ook geef je door te bewegen de fotograaf meer opties uit te kiezen.

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om op de voorgrond te staan. Vooral vrouwen leunen tijdens de shoot daarom graag naar achteren: nooit doen! Hiermee ben je namelijk verzekerd van een onnodige onderkin. Leun daarom juist liever iets naar voren. Je creëert nu een mooie kaaklijn en ziet er trots uit. Houdt hierbij wel je rug mooi recht. Ik zag vaak: Doe alsof er een touwtje uit je kruin komt die je ietsjes omhoog tilt. Zo krijg je gemakkelijk een mooie en trotse houding.

Tip 2: Kies kleding waar je je prettig in voelt

Als je je comfortabel voelt, zul je ook meer vertrouwen hebben. Kies daarom kleding die je leuk vindt en waar je je prettig in voelt. Je hoeft jezelf niet in je nieuwste kleding te steken (tenzij je dat natuurlijk wilt). Kies kleding die je figuur flatteren en die je een gevoel van zelfvertrouwen geeft. Wees terughoudend met drukke prints en patronen die je misschien maar tijdelijk leuk vindt. Je wilt ook over een paar jaar immers ook nog vol trots het portret kunnen gebruiken. 

Probeer te zoeken naar manieren om jezelf in een positief licht te stellen. Als je je mooi voelt in je foto, zal dit je helpen om je meer zelfverzekerd te voelen.

En onthoud: je wordt nooit meer zo jong als op het moment dat je op de foto ging. Dus geniet er van.

Tip 3: Neem de tijd

Neem de tijd om je op je gemak te voelen voor de foto. Loop even rond, mediteer of doe enkele rek- en strekoefeningen. Als je je ontspannen voelt, zul je ook relaxter op de foto staan. Praat met de fotograaf over wat je wel en niet wilt zien. Houd een goede spiegel bij de hand en kijk regelmatig met de fotograaf mee. Zo wordt het resultaat steeds beter. 

Houd je armen niet stijf tegen je lichaam aan. Houdt hier een beetje ruimte. Hiermee laat je zien dat je een taille hebt. Blijf tenslotte rustig bewegen en kijk naar het midden van de lens van de camera!

Tip 4: Wees trots op je mooie zelf

Kijk eens naar het mooie aan jezelf. Misschien is het je glimlach, je ogen of je haar. Het is oké om je zelfverzekerd te voelen. Laat net dat deel van jezelf zien waar je het meest trots op bent en geniet van het moment. 

Je kunt ook altijd iemand meenemen om je te helpen. Een goede vriend of vriendin die positief ingesteld is en die je laat lachen. Als je met iemand samenwerkt die je vertrouwt en die je kan helpen om je beste kant te laten zien, zul je veel meer zelfvertrouwen (en plezier!) hebben als je op de foto gaat.

Wees trots op hoe je eruit ziet en laat dat zien op de foto. Als je je zelfverzekerd voelt, dan zal dat op de foto zichtbaar zijn.

Tip 5: Het licht

Eigenlijk is dit het werk van de fotograaf, maar je kunt hier ook zelf bij helpen. 

Vaak wordt me gevraagd wat nou flatteus licht is. En dat is eenvoudig. Dat is het licht waarin een model het meest voordelig uitkomt. Meestal wil je dan de nadruk leggen op een zachte en egale huid. Om dit te bereiken moet de lichtbron zo groot mogelijk zijn en zo dicht mogelijk bij je staan. En als je buiten zonder flitsers werkt, probeer dan altijd een plekje te vinden onder een afdakje. Dat kan ook een volle tak met bladeren zijn. Hierdoor valt het licht namelijk horizontaal op jou als model. Poriën en andere oneffenheden worden hiermee geminimaliseerd. Een bijkomend voordeel is dat je onder een afdakje meestal niet zo hoeft te knijpen met je ogen tegen de zon. 

Door de bovenstaande tips in gedachten te houden, kun je meer vertrouwen krijgen bij het laten maken van foto’s. Je zult zien dat je meer relaxt en dus flatteuzer op de foto staat.


Wil je ook jouw mensen in beeld?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Helmert van Reenen

Eigenaar / Art Director