Wij scoren een 5,0

(27)

Bekijk alle reviews

7 Tips voor Portretfoto’s

Hi! Joshua hier.

Ik houd mij dagelijks bezig met veel verschillende vormen van fotografie. Van bedrijfsfotografie tot architectuurfotografie. En dus ook portretfotografie. Hoewel ik blij word van allerlei soorten fotografie, geniet ik het meest van het vastleggen van mensen. Ieder mens heeft zijn eigen unieke schoonheid. Bij een portretfoto komt weinig poespas kijken. De persoon zelf maakt de foto namelijk uniek!

Je hoeft geen expert te zijn om een portretfoto te maken. Je kunt het zelfs met je smartphone. Voor portretfotografie zijn namelijk drie dingen belangrijk: mooi licht, een rustige achtergrond en natuurlijk de persoon die jij gaat fotograferen. Je hebt dus weinig dingen nodig. 

Toch is het soms nog lastig om het karakter van de persoon voor je lens goed in beeld te brengen. Daarom geef ik je een paar tips om de persoon voor jouw camera letterlijk en figuurlijk goed uit te lichten. 

Tip 1: Kies een goede locatie

De sfeer van je portret staat of valt met de locatie. Fotografeer je binnen? Kies dan een ruimte met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Fotografeer je buiten? Kies dan een locatie met een rustige achtergrond. Die achtergrond kan je gebruiken om je portret een extra dimensie te geven.

Tip 2: Gebruik het licht

Zoals bij alle vormen van fotografie, is licht een heel belangrijke factor in je foto. Hard zonlicht geeft harde schaduwen op je model. Dit is vaak niet de bedoeling. Ook gaat een model vaak met de ogen knijpen als er veel licht is. Een goede oplossing is om onder een boom of een afdakje te fotograferen. Op die manier voorkom je het knijpen met de ogen en de harde schaduwen. Daarbij is het vaak mooi om in de ochtend of de avond te fotograferen. Het licht is dan sfeervoller dan midden op de dag.

Tip 3: Gebruik een goede lens

Een goede lens voor portretfotografie is een lens met een groot diafragma (f/1.8 of lager) en een langere brandpuntsafstand (50mm of langer). Dit geeft namelijk een mooie onscherpte voor en achter je model. Op die manier gaat alle aandacht naar de persoon in de foto.

Tip 4: Kies een goede achtergrond

De achtergrond van je portret is net zo belangrijk als het onderwerp zelf. Kies daarom een achtergrond die aansluit bij de stijl van je portret, zodat de focus van de foto op je onderwerp blijft. Vaak geldt: hoe simpeler hoe beter! En als je onderwerp licht is, neem dan een donkere achtergrond én andersom.

Tip 5: Wees creatief met compositie

Probeer verschillende composities uit om je portret nog interessanter te maken. Maak gebruik van lijnen en vormen om het onderwerp extra uit te lichten. Ook kun je een interessante achtergrond kiezen om je portret nog meer op te laten vallen. Of maak eens een portret van bovenaf. Ook hiermee heb je gelijk een heel rustige achtergrond zonder lucht of boomtakken. Let er wel op dat de foto blijft draaien om het onderwerp: je model.

Tip 6: Speel met de focus

Experimenteer met de focus van je lens om verschillende effecten te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een onscherpe achtergrond gebruiken om je onderwerp te isoleren en de aandacht te vestigen op je onderwerp. Of fotografeer door blaadjes heen zodat je een onscherpe voorgrond creëert. Uiteindelijk moet de aandacht van de kijker naar de persoon op de foto gaan. En dan het liefst naar de ogen!

Tip 7: Wees niet bang om te experimenteren

Probeer verschillende dingen uit en laat je niet beperken. De persoon die je fotografeert is uniek, dus waarom zou je dezelfde foto’s maken als iedereen? Er is ook geen standaard schoonheid die je moet bereiken. Iedereen namelijk heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Laat ze zien! Karakters maken een mens uniek en maken daarmee een boeiend portret.

Ik hoop dat deze tips je helpen om je portretfotografie naar het volgende niveau te tillen. Als je de tips begrijpt en deze in de praktijk brengt, zul je versteld staan van de resultaten!


Vragen over deze cursus?

Twijfel dan niet en neem contact op met Joshua.
Hij helpt je graag verder!

Joshua Rood

Fotograaf